Detail fundering

detail fundering

Detail Funderingsopzet.

Voor de opzet van de fundering is gekeken naar de gehele opzet van het gebouw. Voor onze werkplaats is er gekozen om drie wanden op te bouwen met een houtconstructie geïsoleerd met stro. De vierde wand zal worden gemaakt van een mix van o.a. leem, aarde en stro. Echter hebben we met een wand van aarde een grote uitdaging, namelijk…

Water en Vocht

Ook al veranderd het klimaat en wordt het steeds warmer, het kan in Nederland erg nat worden. Waarbij het een grote uitdaging is om de aarde- en strowanden droog te houten. Daarvoor zal voor deze aarde wand een grote overstek komen van circa 80 – 100 cm. Dit voorkomt ten eerste dat de wand door regenval erg nat wordt, vervolgens heeft het overstek ook als voordeel dat in de zomerperiode de zon niet door het raam naar binnen zal schijnen en de werkplaats onnodig opwarmt. Een win – win oplossing dus

De aardewand zal ook doordat er een overstek is gemaakt door regen val nat worden. Deze wand kan wel wat vocht opnemen, als het maar de kans krijgt om het weer af te staan. Ten eerste zal het door de verwarming het vocht weer uitwasemen. Maar de kans is aanwezig dat het vocht zich via de wand laat zakken naar de gemetselde stenen borstwering (9.). Om er zorg voor te dragen dat het water daar weg kan is de borstwering voorzien van een verticale schelpen laag (10.) Naast dat deze vocht doorlatend is, doet het ook een klein beetje mee in de isolatie. Het vocht komt uiteindelijk via de schelpen laag in de fundering welke gevormd is door gebroken puin (2.). Om er zorg voor te dragen dat de fundering geheel droog blijft is er geheel onderin een drainagebuis (1.) gelegd. Deze buis voert het water af naar een grindput naast het gebouw.